Followers

Saturday, September 25, 2010

lagu kami

Setiap hari teddy wat honey feel special...
honey bukan lawa mana..xcomel mana..
tapi teddy terima honey seadanya..
baik buruk honey pun teddy terima dgn hati yang terbuka..
teddy la first n only love honey..
honey bertuah dapat teddy...
honey syukur...
teddy byk ubah honey..
inilah lagu honey kepada teddy...
honey tawu xspecial sgt..
coz bukan honey yang cipta lagu nie..
tapi lagu ini lah wat honey teringat kat teddy..
wat honey menangis coz teddy..
thank u teddy for loving me sooo deep..
tajuk nye..
Di Pintu Syurga
Sekukuh... sekukuh mana ikrar kasih kita
Setebal mana masih ada sempadannya
Akan tiba nanti... harus ditempuhi
Ada daya kita melawan masa
Takdirnya... takdirnya dunia hanya sementara
Walau begitu cinta suci 'tuk selamanya
Ini realiti... hilang tak terganti
Namun ku tahu aku akhirnya kembali bersatu
Andai daku pergi sebelummu
Kenangkanlah ku selalu didalam doamu
Kaulah cinta pertama dan terakhir untuku
Ku berjanji kan menantimu
Setia menunggu di pintu syurga
Di sana... di sana menati gemilang cinta
Jadi lenyapkanlah titisan airmata
Tabahkanlah hati... mengharungi hari
Abadikanlah saat indah... kita kan tetap bersama
yup.... i love my teddy..my ashran...

Friday, September 24, 2010

new photos n a little bit of us...



maaf lewat sir [Dr.Kamal]
hehehe :D


time nie tgh berbulu tunggu ash dtg..
amek picha dalam kete..
sambil2 orang lalu lang depan kete..
I'M INVISIBLE  . . . . 

something came out that night..
i menangis...
ash xmahu lepaskan i
walaupun i yg tarik tangan i...
genggaman yg die xkn lpaskan...
katanya...
aku lah cinta mati nya..
iye...aku percaya...
coz die pun cinta mati aku jgk..
dia sedarkan aku dari something malam tuhh...
akulah wanita paling bahagia jika kami dijodohkan satu hari nanti..
INSYAALLAH.....

teddy...kalau teddy bace post nie..honey cme nk tddy tawu..
I LOVE U
biarlah org nk kata ape teddy..
kite da sme2 harung mcm2 dugaan sbelum nie..
smpai skg kita tetap bersama...
honey kn tgu teddy smpai lah teddy lamar honey...

"xpernah lah teddy syg org cam teddy syg honey..."

i will remember always teddy....
forever n always kn?

I LOVE U 
MUHAMMAD ASHRAN AHMAD

Thursday, September 23, 2010

Oh! Lelaki....


Kami sulit menahan pandangan mata kami ketika melihat kalian...
apalagi jika kalian diamanahkan Allah kecantikan dan postur yang ideal,
kami semakin susah untuk menolak agar tidak melihat kalian,
kerana itu lebarkanlah serta longgarkanlah pakaian kaliandan tutupilah rambut hingga ke dada kalian...
dengan kerudung yang membentang.
Kami sulit menahan pendengaran kami ketika berbicara dengan kalian,
apalagi jika kalian diamanahkan oleh Allah suara yang merdu dengan irama yang mendayu,
kerana itu tegaskanlah suara kalian tatkala berbicara di hadapan kami dan berbicaralah seperlunya sahaja.

Tuesday, September 21, 2010

:)



Woman I know you understand,

The little child inside the man,

Please remember my life is in your 


hands,

And woman hold me close to your 


heart,

However,

distant don't keep us apart,

After all it is written in the stars...

Monday, September 20, 2010

cerita mak cik saya semasa saya berhari raya ke rumahnya,, ^_^


org islam : kita kne serang yahudi.
yahudi : kenapa awak nak marah saya sedangkan cara awak makan, cara awak berpakaian, bahkan memang cara hidup awak sudah seperti saya. awak tak perlu marah saya tetapi marah diri awak sendiri kerana awak terus mahu diperbodohkan.


orang islam
bapa : nak, pergi main jauh-jauh. ayah sedang ada tetamu ni.

si ayah melepaskan anaknya untuk bermain agar tidak mengganggu tetamunya.

orang yahudi
bapa : anakku! duduk di sini. kamu lihat cara ayahmu bercakap, kamu lihat cara ayahmu makan, dan kamu lihat cara ayahmu tidur. kalau aku yahudi, kamu mesti lebih yahudi lagi.

si ayah sentiasa mengajar anaknya untuk menanamkan sifat-sifat yahudi yang tinggi dalam diri.


lagi...
1. yahudi ciptakan rokok. tapi yahudi tak hisap pun rokok tu.

2. kebanyakan sistem kewangan pada hari ini dipengaruhi sistem kewangan yahudi. spt. bank, kredit kad, interest, dsbg. mereka menjana duit untuk secara perlahan-lahan membunuh orang islam melalui sistem perbankan ini. cuba fikirkan sejenak. kalau betullah duit dalam bank itu duit kita, boleh tak kita keluarkan duit kita dalam bank semasa bank tutup? sepatutnya, kalau betul itu duit kita, kita boleh keluarkan bila-bila masa, kan? dan lagi satu, kenapa bank hadkan jumlah pengeluaran untuk tempoh tertentu dan mengenakan bayaran jika telah melebihi had pengeluaran dalam sesuatu tempoh.

3. yahudi menyusup masuk secara perlahan-lahan dalam komuniti umat islam dengan tiga cara. iaitu makanan, fesyen dan kemudahan sistem komunikasi.

4. yahudi juga menggelapkan mata kita dengan cara mewujudkan generasi yang materialistik. semuanya tentang duit semata-mata. sehingga tertubuhnya bisnes yang menjanjikan keuntungan yang lumayan tanpa perlu bersusah-payah bekerja seperti MLM. sebagai renungan bersama, cuba kita fikirkan, dari mana 'keuntungan yang lumayan' itu diperolehi? bisnes seumpama ini adalah tidak jelas dan tiada bukti konkrit yang mampu menjelaskan bagaimana cara bisnes seperti ini 'menternak' duit. jadi, adakah memakan wang yang tidak jelas sumbernya ini halal dan baik untuk diberi makan kepada isteri dan anak-anak?


lagi lagi...

1. Dalam kubur nanti sebuah lembaga berwarna hijau yang sangat cantik akan menghampiri kita. tetapi hanya orang yang rajin mengaji al-Quran saja yang akan dihampirinya. cahaya ini akan datang kepada kita (Insya Allah) tetapi ketika itu kita sendiri juga hairan akan kedatangan lembaga ini. Maka, lembaga ini pun memberitahu kepada kita bahawa ia adalah al-Quran yang sering kita baca ketika masih hidup dahulu. kini ia berkhidmat sebagai pelindung diri kita dari ancaman dan azab kubur. dia juga akan menerangi kubur kita nanti. tetapi harus diingat. cahaya ini akan datang dalam pelbagai cara bergantung cara kita membacanya. jika kita membacanya dengan adab dan tajwid yang sempurna maka dia akan datang kepada kita dalam keadaan yang sempurna. namun, jika kita tertinggal salah satu adab ataupun mengabaikan tajwidnya, maka ia akan datang kepada kita dalam keadaan yang pincang dsbg.

2. anak perempuan merupakan tiket bagi ayahnya. hanya dengan mengasuh dua orang anak perempuan sahaja agar menjadi anak yang solehah sudah mengizinkan ayahnya untuk mengikuti jalan pintas ke syurga walaupun amalan ayahnya tidak seberapa. namun, sebaliknya, jika anak perempuannya menjadi anak yang durhaka atau wanita yang ingkar akan perintah Allah SWT, maka ayahnya juga akan menanggung azab akibat perlakuan dosa dan maksiat anak perempuannya.

Wallahu a'lam ~

Friday, September 17, 2010

red marbles

I was at the corner grocery store buying some early potatoes. I noticed a small boy, delicate of bone and feature, ragged but clean, hungrily appraising a basket of freshly picked green peas.

I paid for my potatoes but was also drawn to the display of fresh green peas. I am a pushover for creamed peas and new potatoes.

Pondering the peas, I couldn't help overhearing the conversation between Mr. Miller (the store owner) and the ragged boy next to me.  

'Hello Barry, how are you today?'

'H'lo , Mr. Miller. Fine, thank ya. Jus' admirin' them peas. They sure look good.'

'They are good, Barry. How's your Ma?'  

'Fine. Gittin' stronger alla' time.'

'Good. Anything I can help you with?'

'No, Sir. Jus' admirin' them peas.'

'Would you like to take some home?' asked Mr. Miller.  

'No, Sir. Got nuthin' to pay for 'em with.'

'Well, what have you to trade me for some of those peas?'

'All I got's my prize marble here.'


'Is that right? Let me see it' said Miller...

'Here 'tis. She's a dandy.'

'I can see that. Hmmmmm, only thing is this one is blue and I sort of go for red. Do you have a red one like this at home?' the store owner asked.

'Not zackley but almost..'

'Tell you what. Take this sack of peas home with you and next trip this way let me look at that red marble'.. Mr. Miller told the boy.

'Sure will. Thanks Mr. Miller.'  

Mrs. Miller, who had been standing nearby, came over to help me. With a smile she said, 'There are two other boys like him in our community, all three are in very poor circumstances. Jim just loves to bargain with them for peas, apples, tomatoes, or whatever. When they come back with their red marbles, and they always do, he decides he doesn't like red after all and he sends them home with a bag of produce for a green marble or an orange one, when they come on their next trip to the store.'  

I left the store smiling to myself, impressed with this man. A short time later I moved to Colorado , but I never forgot the story of this man, the boys, and their bartering for marbles....

Several years went by, each more rapid than the previous one.. Just recently I had occasion to visit some old friends in that Idaho community and while I was there learned that Mr.. Miller had died..


They were having his visitation that evening and knowing my friends wanted to go, I agreed to accompany them. Upon arrival at the mortuary we fell into line to meet the relatives of the deceased and to offer whatever words of comfort we could.

Ahead of us in line were three young men.. One was in an army uniform and the other two wore nice haircuts, dark suits and white shirts...all very professional looking. They approached Mrs.. Miller, standing composed and smiling by her husband's casket. Each of the young men hugged her, kissed her on the cheek, spoke briefly with her, and moved on to the casket.  

Her misty light blue eyes followed them as, one by one; each young man stopped briefly and placed his own warm hand over the cold pale hand in the casket. Each left the mortuary awkwardly, wiping his eyes.

Our turn came to meet Mrs. Miller. I told her who I was and reminded her of the story from those many years ago and what she had told me about her husband's bartering for marbles. With her eyes glistening, she took my hand and led me to the casket....  

'Those three young men who just left were the boys I told you about.. They just told me how they appreciated the things Jim 'traded' them. Now, at last, when Jim could not change his mind about color or size........they came to pay their debt.'

'We've never had a great deal of the wealth of this world,' she confided, 'but right now, Jim would consider himself the richest man in Idaho.'

With loving gentleness she lifted the lifeless fingers of her deceased husband. Resting underneath were three exquisitely shined red marbles.

The Moral: We will not be remembered by our words, but by our kind deeds. Life is not measured by the breaths we take, but by the moments that take our breath...

Thursday, September 16, 2010

cinta berlandaskan Islam


"Siti Syazwani. Happy Birthday! Semoga kamu akan sentiasa dirahmati Nya… All the best in everything you do… Jaga diri & iman baik-baik ya~…-Amin, UK -"

Aku mencapai telefon mobilku dan membelek-belek SMS ucapan hari lahir yang diterima minggu lepas. Cukup ringkas. Namun. Aku masih tertanya-tanya mengapa Amin hanya mengirimkan SMS sahaja kali ini? Jika tidak, tahun-tahun sebelum ini pasti sudah ada kad besar dan bermuzik akan tiba beberapa hari sebelum hari lahir ku. Dah lah pakai nombor orang lain, siap tulis nama penuh aku pula tu. Tak pernah pula dia tulis macam ni… Ish, hati mula ragu-ragu. Menyangka sesuatu yang tak baik sedang berlaku.Adakah dia sudah ….? Argh, tak mungkinlah! Dia dah kata takkan ….Aku teringat ketika dia pulang bercuti pada musim summer tahun lepas. Namun, sebelum itu aku sudah rasa banyak perubahan berlaku pada dirinya. Dia telah mula banyak memberi nasihat-nasihat baik ketika kami berhubung sama ada melalui telefon, SMS, email, YM dan juga friendster. Dan ketika itu. Aku mendapat cuti seminggu dan telah bercadang untuk turun ke KL dengan kakak melawat saudara-mara, dan sambil-sambil itu bolehlah juga berjumpa dengan si Amin. Setahun sekali tak salah rasanya. Melepas rindu lah sedikit. 'Boring' juga kalau asyik berhubung melalui telefon saja. Lagipun Kuantan-KL sekarang boleh travel dalam 3 jam 1/2 dah. Ulang-alik setiap hari pun boleh.

Di KL. Aku telah menghubunginya dan cuba mengajak untuk berjumpa. Dia menolak ajakan aku untuk keluar berjalan-jalan daripada pagi sampai ke petang. Dia hanya boleh berjumpa dengan ku seketika sahaja pada petang hari. Walaupun dia beralasan sibuk, tapi aku tahu dia taklah sesibuk mana. Nak tak nak. Aku terpaksalah menerima sahaja cadangannya. Asal boleh berjumpa, ia sudah cukup bagi aku. Dan petang itu kami taklah ke mana-mana sangat. Ronda-ronda sahaja dengan kereta Wira kesukaannya itu. Selepas ber-Asar di Masjid Wilayah, Amin membawa aku ke sebuah restoran dan kami makan 'early dinner' di situ. Kemudian, satu detik yang agak 'mengingatkan' bagi aku adalah sewaktu kami dalam perjalanan menghantar pulang aku ke rumah saudaraku…

Dia ada bertanya "Apa beza kita dengan mereka kat situ tu ye?" Amin menunjuk-nunjuk ke arah beberapa pasang 'couple' yang sedang lepak berdua-duan di tempat-tempat duduk sepanjang sebuah taman. Aku tergamam sekejap. Huh. Agak menduga, tapi 'simple' saja. " Ala , kita ni baik sikit. Tak ada pegang-pegang. Tutup aurat elok. Sampai waktu solat, kita solat. Erm… Islamik sikit lah pendek cerita!."

"Hmm.." Amin hanya mengangguk-angguk.

"Dalam Islam ada ke macam ni?" Amin menduga lagi.

Erk… Semakin terkesima aku dibuatnya. Kali ini aku terus diam terpaku. Aku tahu dia lebih banyak tahu selok-belok masalah benda-benda macam ini. Kalau aku jawab lagi, mesti dia 'counter' lagi. Huh. Diam sahaja lah!

"Erh, abaikan saja lah. Saja saja saya tanya…" Amin cuba menyedapkan hati.

Tidak lama selepas Amin terbang pulang semula ke UK untuk menyambung sesi pelajarannya yang baru, dia ada menghantar satu email kepada ku untuk menerangkan kedudukan dan tujuan dia bertanya akan hal itu. Aku sudah mula faham sedikit-sebanyak yang aku perlu mengawal hubungan yang masih tidak 'rasmi' ini. Dan sejak daripada itu dia tidak pernah langsung menelefon aku. SMS pula hanya bertanyakan tentang pelajaran sahaja. Itu pun boleh dibilang dengan jari. Namun. Aku bersyukur dan gembira kerana dialah yang membuat aku berubah untuk jadi lebih baik dan lebih faham Islam. Jika dulu pakaian aku agak ketat dan singkat, kini sudah banyak yang labuh dan longgar aku beli. Tudungku pun pernah ditegurnya agar melabuhkan ke bawah dada. Dialah yang memperkenalkan padaku apa itu usrah dan dakwah. Dia juga ada berpesan - 'Jaga hubungan dengan Allah tu lagi penting. Insya Allah, kemudian Dia akan jaga hubungan kita.'

Jadi, apakah yang akan berlaku selepas ini? Hatiku masih tak tenteram memikirkan SMS ucapan hari lahir itu. Macam-macam sangkaan buruk bermain-main dalam hati yang mula busuk ini. Aku masih setia menanti kepulangannya. Dan aku yakin dia juga setia pada aku. Aku tak pernah memikirkan lelaki-lelaki lain selain dia. Dan aku yakin dia juga tak pernah nak menggatal dengan perempuan-perempuan lain. Dia taklah seperti kebanyakan lelaki yang 'playboy' pada masa kini.

Ops! Mungkin agak kasar untuk berkata sedemikian.'Tuuut. Tuuut...' Nada dering SMS berbunyi. Nombor Amin yang terpapar."Esok free tak? Boleh kita chatting?""Boleh... Saya free saja." jawab aku ringkas. Erm, mesti dia saja nak buat 'surprise.' Aku dah agak dah, takkanlah dia hantar SMS saja untuk 'wish birthday. Aku. Keyakinan aku mula bertambah. Dia masih sayang padaku."Ok.thank you..." balasnya pula.Keesokannya. Aku menanti awal dia online.'untuk. untuk. untuk..' Amin has signed in.Oh, tepat sungguh waktunya...Amin: assalamualaikum wbt.Wani: …Amin: apa khabar? sihat? iman baik?Wani: alhamdulillah. .. sihat2..=) awak?Amin: alhamdulilah… baik2 juga… iman selalu turun naik sejak kebelakagn ni… tapi tak mengapa, ok saja semuaWani: awak tak balik ke tahun ni? btw, thanks for the birthday wish last week...Amin: … tak balik. banyak kerja sikit tahun ni… lagi pun saya nak try bekerja… cari duit...Wani: wah, rajinnya... baguslah!Amin: hurm...Amin: study macam mana?Wani: ok saja... new sem ni berat sikit.. Jadual pack.Amin: oic...Amin: tak mengapa, study rajin2 ye..

Amin: hurm, dah lama nak tanya ni sebenarnya…Amin: hurm…Wani: apa dia? tanya lah… sila2..Amin: 1st of all sorry dulu ye… hurm, apa pendapat awak tentang kita sekarang?Wani: erh… macam awak kata dalam email tu dulu yang kita ni kan 'kawan'… tak lebih daripada tu… tapi, special sikit… tiada couple-couple macam org lain… declare pun tak kan ?Wani: so, statusnya kawan saja lah…Amin: hurm……..Wani: erh, tak betul ke?Amin: hurm.. ni opinion saja lah - antara lelaki dan perempuan yang bukan mahram, tiada perhubungan yang lebih akrab melainkan hubungan suami isteri sahaja… yang lain-lain.. atas alasan apa sekali pun ia tak patut diterima..Aku tergamam seketika. Tertampar keras juga rasanya…Wani: jadi…Amin: saya rasa kita harus stop… stop untuk berpisah…Amin: sebab……Amin: sebab saya sedar yang semua ini adalah salah dan juga keliru…Amin: benda ni akan buatkan hati ternodai… zina hati akan banyak berlaku…Amin: walaupun kita jauh, tak call, tak jumpa dll, tapi hati tetap ber'zina'…Amin: huh…Amin: saya bercakap itu dan ini pada org ramai… tapi, dalam masa yang sama saya meyelindungi sesuatu yang tak sepatutnya saya buat…Amin: kononya Islamik…Amin: saya rasa cara ni tak betul… kita sebenarnya yang dah menyarungkan benda yang tak baik ni dengan Islam… then, org nampak Islamik…Amin: saya rasa tak ada beza pun kita dengan org lain yang duduk ber'couple2' ini..Amin: hurm…..Amin: jadi, saya rasa kita harus berpisah…Amin: demi menjaga diri…& sama-sama untuk kembali harungi hidup dalam redha Ilahi…Amin: sorry… sorry banyak-banyak untuk segala apa yang telah kita buat…Amin: dan sorry juga sebab telah membawa awak ke jalan yang lupa pada-Nya…Amin: andai ada jodoh, moga dipertemukan…

Astaghfirullahalazi m. Aku beristighfar panjang. Ku kesat peluh di dahi… Air mata jahiliyah ku deras menitis membahasi meja. Sedikit terpercik pada keyboard laptop. Aku tak sangka perkara seperti ini akan terjadi sepantas ini. Ringkas, lembut, berhikmah serta points-nya yang jelas membuat aku tak dapat membantah dan berkata-kata. Sedih, pilu, kecewa, dan sesekali timbul rasa kesal pun ada. Tapi, semua itu tak bermakna lagi…

Aku tak mampu lagi untuk menyambung perbualan tersebut. Ku pasrah dan terima sahaja keputusan yang dibuat oleh Amin itu. Di saat ini, hanya Allah yang bisa mendengar bisikan hati rapuh ini. Dialah juga tempat ku pohon keampunan atas segala kekeliruan yang telah aku timbulkan. Rupanya selama ini aku telah tertipu dengan biskan musuh, mengikut jalan taghut, mencampurkan halal dan haram, serta mengandunkan yang Islam dan al-hawa…

Cinta hakiki hanyalah pada Allah…

Tiba-tiba aku teringat hadis halawatul iman yang pernah dibincangkan oleh naqibah aku tak lama dahulu; pertama-tama sekali mestilah mencintai Allah dan RasulNya lebih daripada makhlukNya, kemudian mencintai seseorang itu hanya kerana Allah dan akhir sekali, mesti benci untuk kembali kepada kekufuran sebagaimana ia benci dicampakkan dirinya ke dalam api neraka. Dengan demikian barulah dapat merasai kemanisan iman itu.

Hanya Allah sahajalah yang layak memberi hidayah kepada sesiapa yang dikhendakiNya. Moga-moga Dia kuatkan dan teguhkan hatiku menghadapi dugaan ini dan moga-moga diringankan beban yang kupikul ini.

Aku terus menjawab ringkas….Wani: thanks & sorry too… saya terima… Alhamdulillah…Wani: moga awak bahagia dan sukses selalu di sana . doakan saya juga.Wani: wassalam.Signed out

Aku merasakan hubungan tiga tahun yang terbina itu memang salah pada dasarnya. Bagaimana mungkin ia dapat mewujudkan sebuah keluarga yang menjunjung Islam jika asasnya terbina melalui cara al-hawa? Ya, kami memang saling menasihati dan bertazkirah, saling mengejut Qiamulali, saling menghantar SMS ayat-ayat Quran serta hadis, tapi semua itu memang tak betul caranya. Aku sedar yang kami telah mempergunakan Islam untuk mencapai matlamat peribadi… Astaghfirullah. . Syukur pada Mu ya Allah kerana lekas mengembalikan ku pada jalan redha-Mu.

"Sayang… Cepat turun ni. Nurul dah nak sampai." Ops! Tersedar daripada lamunan kisah 15 tahun lepas itu tatkala mendengar sahutan suamiku, Muhammad Aqil untuk bersiap menyambut tetamu istimewa kami Nurul dan Amin.

"Ya bang, Wani turun…"

Alhamdulillah… Siap semuanya. Aku menutup lid laptopku dan bergegas turun ke bawah. Aku sudah bersedia untuk membentangkan 'presentation' kepada beliawan-beliawanis negara mengenai Cinta Remaja dalam program 'Belia Negara 2057' esok. Aku sangat bersyukur menjadi siapa diri aku sekarang ini dan aku mengharapkan belia-belia harapan negara dapat kembali kepada cara fitrah yang sebenar dalam menguruskan soal cinta.





Monday, September 13, 2010

The ABC's to the road of success




Avoid negative sources, people, places, things and habits..



Believe in yourself...



Consider things from every angle..



Don't give up and never give in...



Enjoy life today as yesterday is gone and tommorow may never come...



Family and friends are hidden treasures, seek and appreciate them...



Give more than you planned to...



Hold on to your dreams...



Ignore those who tries to bring you down...



Just do it...



Keep trying no matter how hard it seems, things will get easier...



Love yourself first...



Make it happen...



Never stop believing in God as everything comes form His Almighty...



Open your eyes and see things deep within...



Practice makes perfect...



Quitters never wins and winners never quit...



Read, study and learn every single thing that passes by...



Stop procrastinating...



Take control of your own destiny...



Understand yourself than you'll be able to understand others...



Visualize it...



Workhard and you'll succeed...



Xcellerate your efforts...
You are the most unique of all God's creation and special in every way...



Zero in on your target and for it...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...